پایگاه خبری روزنامه عطریاس پایگاه خبری روزنامه عطریاس
۲۵ آذر ۱۳۹۸
گذار غذایی خطرناک
اجتماعی

با وجود ضررو زیان های غذاهای فست فودی، روزبه روز استفاده از فست فودها افزایش می یابد

گذار غذایی خطرناک

Virtual editor
7 آذر 1398
بازدید: 163
نظرات: 0

گروه جامعه، شایسته سلامی:

آنچه که امروز باعث تغییر ذائقه مردم و گرایش به فست فود شده است صدور مجوزهای بی رویه فعالیت اینگونه مراکز و کثرت فعالیت آنها در سطح شهرها شده است. شاید نگاه کارشناسانه مدیران بهداشت، سلامت غذایی و اجتماعی از این مقوله بسیار مهم دور مانده است، چرا که اثرات مضر و مخرب فست فودها بر سلامت جسم و روان افراد، اثرات جبران ناپذیری می گذارد. این یک شعار نیست که پیشگیری هزینه ای به مراتب کمتر از درمان دارد، بلکه یک فرضیه علمی است که در حوزه های مختلف اثبات شده و اگر صاحب نظران سلامت تغذیه در کشور اندکی هوشمندانه تر به مقوله گسترش فعالیت فست فودها توجه داشته باشند، می توان دریافت که یا نباید این ساختار در سبد غذایی خانواده ها جا داشته باشد و یا باید بسیار کمتر از این مقدار باشد.
دیابت در استان مرکزی رو به افزایش است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی در رابطه با تأثیرات مصرف فست فودها بر سلامت انسان ها به عطریاس گفت: در استان مرکزی و به خصوص در اکثر شهرستان های استان یکی از معضلات بهداشتی بحث چاقی و کم تحرکی است. در بحث چاقی که در نوع خود پیش زمینه بیماری های قلبی و عروقی، فشارخون و دیابت است، نوع روش زندگی بسیار مؤثر است. دیابت شایع ترین علت خونی، قطع عضو و اندام است و در حال حاضر متأسفانه دیابت در استان مرکزی رو به افزایش است و پیشگیری بهترین روش درمانی است. اما متأسفانه یکی از عامل های مهم در سبک زندگی عامل تغذیه ای است و این موضوع نیز با روی آوردن خانواده ها به سمت فست فود و غذاهایی که انرژی بسیار زیاد و حجم کمی دارند، علاوه بر اینکه باعث چاقی می شوند، یک سری از بیماری های گوارشی را نیز تشدید می کنند. در این راستا توصیه ما این است که مردم رژیم غذایی مناسبی داشته باشند.
دکتر جمالیان افزود: از این دست شایع ترین بیماری که وجود دارد، بیماری ریفلاکس یا همان برگردان اسید معده به سمت مری می باشد که می تواند پیش زمینه سرطان دستگاه گوارش نیز باشد. روش طبخ فست فودها نیز متأسفانه به شیوه مناسبی نیست و همگی شاهد هستیم که روش های مناسبی را برای طبخ فست فودها رعایت نمی کنند. به عنوان نمونه روغن هایی که مورد استفاده قرار می دهند، بیش از حد سوخته می شود و همچنین انواع غذاهای فست فودها شرایط نگهداری مناسبی را ندارد.
فست فودها را به صورت روزمرگی مصرف نکنید
وی ادامه داد: متأسفانه تعداد فست فودها روز به روز بیشتر می شود و با توجه به بحث عرضه و تقاضا و همچنین تقاضای بسیار زیادی که در خصوص فست فودها وجود دارد و محدودیت کارشناسان مجموعه بهداشت و درمان، مردم باید موارد بسیاری را رعایت کنند. این موضوع که غذاهای فست فودی اگر به صورت روزمرگی مصرف شود، عوارض بسیار بالایی را دارد و می تواند معضلات بسیار زیادی را ایجاد کند. از مردم تقاضا می کنیم که به خصوص بر روی جوانان خود کنترل داشته باشند و حداقل فست فودها را به صورت روزمرگی مصرف نکنند.
25 درصد افراد سندرم روده تحریک پذیر دارند
فوق تخصص گوارش و کبد و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی در خصوص بیماری های دستگاه گوارش ناشی از مصرف فست فودها گفت: از نظر معیارهای پزشکی، زمانی که یک فرد فست فود مصرف می کند، کالری های اضافی را در بدن خود جذب می کند و هیچگونه تعادلی در بدن فرد و متابولیسم آن ایجاد نمی کند. این فرایند فرد را به سمت و سوی بیماری به نام سندرم متابولیک و کبد چرب می کشاند. مصرف فست فودها ایجاد و تشدید این بیماری را دوچندان می کند. موضوع بعدی این است که فست فودها به دلیل مواد افزودنی که برای فرآوری های غذاهای خود به کار می برند، ترکیب این مواد برای روده تحریک کننده است. بنابراین 25 تا 50 درصد افراد جامعه دچار سندرم روده تحریک پذیر هستند. در این راستا فردی که فست فود استفاده می کند، علائم سندرم روده تحریک پذیر وی تشدید می شود.
دکتر محمدرضا روحانی افزود: آیتم بعدی که باید به آن اشاره کرد بیماری های التهابی روده است که این بیماری ها شامل کولیت زخمی شونده و کرون می باشد. در بیماری های التهابی روده نیز به این علت که باعث تشدید التهاب می شود، به بیمارها توصیه می کنیم که مطلقاً هیچگونه غذای فست فودی را مصرف نکنند.
در بیماری های التهاب روده که خیلی آزاردهنده است، بیمار باید تا پایان عمر تحت درمان باشد و گاهاً این عارضه باعث می شود که تمامی روده بزرگ بیمار را بردارند، یکی از متهم ها و یکی از مظنونینی که این حالت ها را ایجاد می کند، زندگی مدرن امروزی و مصرف فست فودها است. مصرف فست فودها دست کم و حداقل تشدید علائم بیماری های التهاب روده را به همراه دارد.
وی ادامه داد: در مجموع، فست فودها ارزش غذایی مناسب و کافی و همچنین تعادل غذایی ندارند. به صورت عمده چربی فست فودها بسیار بالا است و داستان عدم تعادلی که در مصرف چربی و کربوهیدرات و پروتئین ایجاد می کند، در نوع خود بیماری زا می باشد. برای فراوری های غذاهای فست فودی از ادویه جات و افزودنی هایی استفاده می کنند که برای سیستم گوارش محرک هستند. از سویی دیگر فست فودهایی که در آنها سوسیس و کالباس مورد استفاده قرار می گیرد، ترکیباتی با نام نیترات دارند و سرطان زا بودن نیترات ها در سرطان معده اثبات شده است.
در حال گذار تغذیه ای در ایران هستیم
متخصص تغذیه و رژیم درمانی و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی استان مرکزی در رابطه با مضرات غذاهای فراوری شده و فست فودی گفت: در حال گذار تغذیه ای در ایران هستیم، به این معنا که از یک رژیم و الگوی غذایی سنتی به رژیم و الگوی غذایی مدرن که به عنوان الگوی غذایی مدرن نیز مطرح می شود، انتقال پیدا می کنیم. متأسفانه در این انتقال ها به صورت اصولی رفتار نکردیم و ذائقه ها به سمت و سویی هدایت شده که بسیار مضر است. می توانستیم در این انتقال و گذار تغذیه ای یک رژیم غذایی مدیترانه ای را برای تغییر انتخاب کنیم که بسیار خوب است و فواید بسیار بالایی را دارد. اما متأسفانه رژیم غذایی غربی غنی از فست فودها و گوشت های فراوری شده و همچنین کربوهیدرات های ساده و تصفیه شده مانند قند و شکر و نمک بالایی است، چربی های اشباع و ترانس بالایی را دارد و همچنین از نیتریت ها و نیترات های بالایی برخوردار است و هر کدام از این موارد مضرات خود را دارند.
غذاهای فست فودی عمدتاً نمک بالایی دارند که باعث افزایش فشارخون می شود
دکتر فرهاد وحید افزود: به عنوان مثال غذاهای فراوری شده که عمدتاً با نیترات ها فراوری می شوند باعث ایجاد و افزایش انواع مختلف سرطان ها به خصوص سرطان های دستگاه گوارش می شوند. این غذاهای فست فودی و فراوری شده حاوی اسیدهای چرب اشباع و ترانس بالایی هستند که افراد را در معرض بیماری های قلبی و عروقی قرار می دهد. همچنین غذاهای فست فودی عمدتاً نمک بالایی دارند که باعث می شود فشارخون در جامعه افزایش پیدا کند. از سویی دیگر دریافت غذاهایی که حاوی قندهای ساده مانند شکر و قند هستند و نوشابه هایی که همراه با فست فودها استفاده می شود ، شیوع دیابت در جامعه را افزایش می دهد. در حالی که می توانستیم با ایجاد یک رژیم غذایی ساده و غنی مانند استفاده از نان و غلات سبوس دار، استفاده از میوه ها و سبزیجاتی که حاوی آنتی اکسیدان ها هستند و همچنین فیبر بالایی دارند، یک رژیم تغذیه ای ساده ای را داشته باشیم و از بروز بسیاری از این بیماری جلوگیری کنیم و روند آنها را کاهش داده و شیوع بیماری هایی از این دست را در جامعه از بین ببریم.
وی ادامه داد: برای کاهش گرایش به مصرف فست فودها باید در ابتدا ذائقه ای که والدین برای فرزندان خود تعریف می کنند را مدیریت کنند. بعد از آنکه مصرف غذاهای تکمیلی برای فرزندان آغاز می شود بهتر است که از غذاهای سنتی برای مصرف فرزندان خود استفاده کنند. برای فرزندان مصرف غذاهای سالم مانند میوه و سبزیجات، غلات، نان های سبوس دار معرفی شود. تشویق به دریافت غذاهای سالم در کودکان افزایش پیدا کند. به عنوان مثال می توانیم کودکان و نوجوانانی را که ذائقه آنها هنوز تکمیل نشده و جا دارد که تغییر پیدا کند، تشویق به مصرف میوه ها و سبزیجات کنیم. با انجام تبلیغات متعدد برای کودکان و کودکان و نواجوانان ذائقه آنها را به سمت و سوی غذاهای سنتی و سالم هدایت کنیم. تا جایی که امکان دارد باید استفاده از غذاهای فست فودی را برای کودکان و نوجوانان تقبیح کنیم. باید در سطح جامعه بر روی این فرایندها کار شود و تبلیغات گسترده ای در این راستا اجرایی شود تا مصرف غذاهای فست فودی در جامعه کاهش یابد و از شیوع بیماری ها جلوگیری شود.

Virtual editor
روزنامه نگار

ارسال نظر

پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.

قوانین ارسال نظر
  1. نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  2. نظرات حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور منتشر نمی‌شود.
  3. نظرات بعد از ویرایش ارسال می‌شود.
*
*