
نگاهی به حضور نیروهای سیاسی در عرصه انتخابات :
سیاسیون فعال، مردم بی تفاوت
گروه سیاسی، آزاده بکایی:
انتخابات پرفراز و نشیب ۱۴۰۰ در پیش است؛ انتخاباتی که بسیاری از فعالان عرصه سیاست عدم مشارکت مردم در آن را بزرگترین رقیب جناحهای سیاسی میدانند و البته که نقش کرونا نیز در این حضور بسیار پررنگ است. علیرغم همه این مسائل رایزنی های سیاسی و جدال های انتخاباتی نشان میدهدکه جامعه سیاسی کشور ، به دور از سکوت و بیتفاوتی مردم امیدوارانه فعالیت خود را آغاز کرده است. حضور چهره های متعدد سیاسی و نظامی در این دوره از انتخابات نشان از مناظرههای پر رنگ و لعاب میدهد. بسیاری از کاندیداها سفرهای استانی خود را آغاز کرده اند و سردار رستم قاسمی و سردار محسن رضایی نیز از جمله دو کاندیدای احتمالی جهت حضور در انتخابات هستند که به اراک سفر کرده اند. اما شاید بتوان ویزگی این دوره از انتخابات را حضور پر رنگ نظامیان در انتخابات دانست.حضوری که علی رغم منع صریح بنیانگذار انقلاب در صحیفه امام، جلد 19، صفحه 12
،مبنی بر عدم حضور نظامیان در انتخابات؛ شکل گرفته است. سردار محمد باقر قالیباف، سردار محسن رضایی، سردار حسین دهقان، سردار رستم قاسمی و سردار سعید محمد از چهرههای نظامی حضور در انتخابات هستند که البته بسیاری این حضور را چندان به مصلحت جامعه نمی دانند؛ چرا که نظامیان در مناظره های سیاسی بیتردید در افشاگریهای نگاه درست و گاه نادرست آسیب پذیرتر بوده و به یقین مطرح کردن اسرار مگوی سیاسی و نظامی آنها به صلاح کشور نبوده و نیست. اظهار نظر معاون سیاسی سپاه در مورد سعید محمد نمونهای از این جدال های درون گروهی است که اگر گسترش یابد بی تردید به سود جامعه نخواهد بود. براین اساس هنوز بسیاری از عقلای اصولگرا به فکر راضی کردن ابراهیم رئیسی به جهت حضور در عرصه انتخابات هستند تا شاید بتوانند از سویی لجام گسیختگی و سردرگمی اصولگرایان را سامان دهند و همچنین پس از ۸ سال پاستور را فتح کنند که البته به نظر میرسد ابراهیم رئیسی هنوز تردید داشته و حضور در انتخابات را رد کرده است. به عقیده بسیاری از سیاسیون دلیل اصلی رد دعوت ها؛ عدم اطمینان رئیسی از اقبال عمومی از صندوقهای رای است. در آشفتگی عرصه انتخابات از سوی اصولگرایان رئیس دولت نهم و دهم نیز آمادگی خود را برای حضور در انتخابات اعلام کرده است. احمدینژاد در حالی سفرهای استانی خود را آغاز کرده که هنوز هیچ گروه سیاسی از حضورش در این عرصه استقبال نکرده است و شاید مهمترین سد پیش روی او شورای نگهبان باشد. به هر حال او نشان داده که در این مواقع از یاران خود استفاده میکند و تصدی برخی کرسی های مجلس انقلابی نمونهای از حضور یاران احمدی نژاد است. عباسی، وزیر ورزش و جوانان و نیکزاد وزیر راه و مسکن احمدینژاد برای حضور در انتخابات اعلام آمادگی کرده اند. خبرها از راه اندازی ستادهای انتخاباتی وزیر اسبق ورزش و جوانان حکایت دارد البته در این میان جبهه پایداری نیز ساز ناکوک خود را می نوازد و همچنان جبهه ای خودمختار است. البته در این میان نام افراد نزدیک به دولت مانند آذری جهرمی به گوش می رسد،همچنین فائزه هاشمی نیز نام خود را مطرح کرده است. از سوی دیگر نام ضرغامی، سعید جلیلی،غرضی ، ناظمی اردکانی، فتاح وامیرحسین قاضی زاده نیز به گوش می رسد .
اصلاح طلبان
در سکوت اعتدالیون و عدم ارائه هیچگونه برنامه از سوی آنها، اصلاح طلبان با برگ برنده انسجام و اتحاد وارد عرصه انتخابات شدهاند. جبهه اصلاحطلبان ایران به ریاست بهزاد نبوی تشکیل شده است. هرچند انتقاداتی در مورد عدم وجود چهره های جوان در ترکیب هیئت رئیسه این جبهه وجود دارد اما اعضای ان به دور از انشقاق و شتاب زدگی به دنبال برنامه ریزی اصولی جهت حضور در عرصه انتخابات هستند. سید حسن خمینی، اسحاق جهانگیری، پزشکیان و عارف از جمله افرادی هستند که به عنوان گزینه اصلاح طلبان در فضای سیاسی مطرح شده اند که در این میان به نظر می رسد عارف و جهانگیری از شانس کمتری برای پیروزی برخوردار باشند چرا که کارنامه فعالیت عارف، طیف عظیمی از اصلاح طلبان را از حمایت او دلسرد کرده است. ناگفته پیداست ، اسحاق جهانگیری نیز به واسطه کارنامه نه چندان درخشان اقتصادی دولت های یازدهم و دوازدهم از اقبال عمومی چندانی برخوردار نیست.
البته در این میان سخنان نه چندان پسندیده صادق خرازی، رئیس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان نیز در جامعه منتشر شده که چندان به مذاق اصلاحطلبان خوش نیامده است. حزب اتحاد ملی نیز محمدعلی افشانی را به عنوان کاندیدا به جبهه اصلاحطلبان معرفی کرده است تا مورد بررسی قرار گیرد. اما کارگزاران راه دیگری برگزیده و در میان خبرهایی مبنی بر عدم حضور محسن هاشمی ترجیح داده اند علی لاریجانی را مطرح کنند این درحالی است که اصلاح طلبان همواره تاکید کرده اند به هیچ عنوان دیگر از کاندیدای اجاره ای استفاده نخواهند کرد؛ اما ظاهرا کارگزاران امیدوارانه رایزنیهای خود را ادامه میدهند. در این میان اسامی چون پزشکیان نیز به گوش می رسد که نامشان در جبهه اصلاح طلبان ایران در حال بررسی است.
استان مرکزی
در استان مرکزی نیز شرایطی به مثابه کشور حاکم است. شورای وحدت اصولگرایان در کنار شورای ائتلاف اصولگرایان تشکیل شده است. بنیاد اصلی شورای وحدت ، رئیس مجمع روحانیت مبارز موحدی کرمانی است. در استان مرکزی نیز مسئولیت شورای ائتلاف به عهده میرمهدی، رئیس حوزه علمیه اراک و مسئولیت شورای وحدت به عهده خجسته پور، مسئول حوزه خاتم الانبیا اراک است. شورای موسس وحدت اصولگرایان متشکل از ۴۰ حزب کشوری و احزاب استانی اصولگرایان است که دسته بندی شده و هر پنج حزب یک نماینده برای حضور در شورا معرفی میکند که البته این رقم در استان مرکزی به 38 حزب رسیده است. در این شورا همچنین نماینده هیئت های مذهبی، بانوان و جوانان مستقیما حضور دارند. در میان همه هیجانات ناشی از انتخابات، اصلاح طلبان آرام و منسجم گام برداشته و هماهنگ با جبهه اصلاحطلبان ایران در عرصه حاضر می شوند و البته به حضورمردم پای صندوقهای رای امیدوارند؛ چراکه تجربه نشان داده هر گاه مردم پای صندوق های رای حضور یابند، اصولگرایان پیروز آن انتخابات نیستند.
اخبار مرتبط
ارسال نظر
پست الکترونیک شما منتشر نخواهد شد.