۴۰۰ ساختمان در حریم رودخانه اراک

وجود بیش از ۴۰۰ ساختمان و منزل مسکونی در حریم رودخانه شهر اراک مؤید این موضوع است که این حریم رعایت نمی شود و همین امر موجب بروز مشکلاتی در این راستا شده است و به گواه کارشناسان اگر مرکز استان شاهد بارانی سیل آسا باشد،شاهد خسارات جبران ناپذیری خواهیم بود

تجاوزبه حریم رودخانه خشکه در میان عدم هماهنگی بین سازمانی، حریم رودخانه را با مخاطره همراه کرده است:

۴۰۰ ساختمان در حریم رودخانه اراک

معاون حفاظت و بهره برداری آبفا:

➖ مقرر شده است شهرداری منازل مسکونی که در حریم رودخانه اراک قرار دارند را تخریب کند

معاون امور زیربنایی و حمل و نقل شهری شهرداری:

➖ جلوگیری از ساخت و سازها برعهده شرکت آب منطقه ای استان مرکزی است

▫️ گروه جامعه، شایسته سلامی:سیل اخیر نشان داد،ساخت و ساز در بستر رودخانه ها و مسیل هاعلت اصلی تخریبها بوده است امری که مبین این امر است که هر رودخانه ای دارای دو حریم طبیعی وحریم انسانی هستند که این حریم ها باید رعایت شوند. مسئله ای که در مورد رودخانه اراک موسوم به رودخانه خشکه رعایت نشده است.وجود بیش از ۴۰۰ ساختمان و منزل مسکونی در حریم رودخانه شهر اراک مؤید این موضوع است که این حریم رعایت نمی شود و همین امر موجب بروز مشکلاتی در این راستا شده است و به گواه کارشناسان اگر مرکز استان شاهد بارانی سیل آسا باشد،شاهد خسارات جبران ناپذیری خواهیم بود.

➖ محدوده حریم رودخانه ۱۴ متر از هر سو اعلام شده است

▫️ معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان مرکزی با بیان اینکه سند مدیریت ملی بحران و کاهش خطردی ماه سال گذشته در جلسه شورایعالی مدیریت بحران با حضور رئیس جمهور تصویب و ابلاغ شده است، گفت: براساس این سند وظیفه دستگاه های مسئول و ذیربط با کد اقداماتی که باید انجام دهند، مشخص شده است.

▫️ «محمود قدبیگی» در گفت و گو با خبرنگار عطریاس، افزود: همچنین بر اساس سند مذکور مطالعه، ساماندهی و لایروبی های رودخانه های داخل محدوده های شهری و روستایی و همچنین جمع آوری سیلابها برعهده وزارت کشور، شهرداری ها و سازمان همیاری است.

▫️ وی ادامه داد: در جلسه شورای حفاظت از منابع آب استان مرکزی که در تاریخ ۲۳ مرداد ماه سال جاری و با حضور استاندار مرکزی برگزار شده است، باز این موضوع مصوب شد که شهرداری ها موظف هستند رودخانه های داخل محدوده های شهری را لایروبی و ساماندهی کنند.

▫️ معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای استان مرکزی اظهار داشت: در خصوص منازل مسکونی که در مسیر و حریم رودخانه اراک قرار دارند، پیش از این محدوده حریم رودخانه به میزان ۱۴ متر از هر سو اعلام شده است و بنابراین شهرداری نباید تحت هیچ شرایطی در محدوده حریم رودخانه مجوز ساخت و ساز صادر کند.

▫️ قدبیگی تصریح کرد: بر اساس مصوبه سال ۱۳۹۹ مدیریت بحران استانداری مرکزی، مقرر شده است شهرداری با همکاری راه و شهرسازی و همچنین بنیاد مسکن، منازل مسکونی که در حریم رودخانه اراک قرار دارند را تخریب کرده و جایگزین برای این منازل در نظر گرفته شود.

➖ در برخی مناطق به بستر رودخانه اراک تجاوز شده است

▫️ معاون امور زیربنایی و حمل و نقل شهری شهرداری اراک نیز دراین خصوص گفت: در ارتباط با حریم رودخانه های داخل محدوده های شهری و روستایی وظایفی برای دستگاه های ذیربط و مسئول از جمله مجموعه های راه و شهرسازی، وزارت نیرو و همچنین شهرداری ها به تفکیک تعریف شده است.

▫️ «حجت اله مرادی» در گفت و گو با خبرنگارعطریاس، افزود: در خصوص رفع حریم مسیرهای رودخانه، قاعدتاً در مسیرهایی که طرح تفضیلی شهر اراک در آن واقع شده است و جزء محدوده قانونی شهر محسوب می شود، رفع حریم برعهده شهرداری ها است و مجموعه آب منطقه ای نیز در این راستا باید به مجموعه شهرداری کمک کند.

▫️ وی ادامه داد: به صورت خاص در بارندگی های سال ۱۳۹۸ در منطقه کرهرود چندین ساختمان در حریم رودخانه اراک قرار داشتند که با جاری شدن سیل، وضعیت بسیار خطرناکی پیدا کردند و هر لحظه احتمال تخریب آنها وجود داشت. پس از این اتفاق با پیگیری های شهرداری، موضوع تملک این ساختمان ها انجام شد.

▫️ معاون امور زیربنایی و حمل و نقل شهری شهرداری اراک اظهار داشت: در سایر مسیرهای رودخانه اراک نه تنها منازل مسکونی و ساختمان در حریم این رودخانه ساخته شده است، متأسفانه در برخی مناطق به بستر رودخانه اراک تجاوز شده است.

➖ جلوگیری از ساخت و سازها بر عهده شرکت آب منطقه ای استان مرکزی است

▫️ مرادی تصریح کرد: موضوع جلوگیری از این ساخت و سازها برعهده شرکت آب منطقه ای استان مرکزی است که باید پیش از این به موضوع ورود پیدا می کرد و اجازه چنین اتفاقی را نمی داد تا نه تنها به حریم رودخانه نفوذ نشود، بلکه بستر رودخانه نیز مورد تجاوز قرار نگیرد.

▫️ وی بیان داشت: بیشتر مواردی که در حال حاضر امکان خطر و خسارت در آن وجود دارد، ساختمان هایی است که به واسطه آنها بعضاً به بستر قانونی رودخانه ها تجاوز شده و ساخت و ساز در آن صورت گرفته است.

▫️ معاون امور زیربنایی و حمل و نقل شهری شهرداری اراک تأکید کرد: این موضوع یک همکاری چند جانبه فرابخشی بین شهرداری ها و مجموعه آب منطقه ای را می طلبد تا در این راستا تلاش بیشتری داشته و فعال ترعمل کنند و بتوانند با همکاری و هماهنگی یکدیگر، از یک سو اجازه ساخت و ساز در حریم و بستر رودخانه نداده و از سوی دیگر مناطقی که پتانسیل خطر در آنها وجود دارد، شناسایی کنند.

▫️ مرادی ابراز داشت: هر چند که هماهنگی ها و همکاری ها کمتر مشاهده است، اما در این راستا قانون ملاک عمل است. گاهی جلساتی به خصوص در مجموعه معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان مرکزی در این رابطه تشکیل شده و همچنین به صورت مقطعی گاهی اقداماتی از سوی دستگاه های ذیربط و مسئول انجام شده است، اما متأسفانه مداوم نبوده و تداوم نداشته است تا مؤثر واقع شود و نمود عینی پیدا کند.

▫️ وی اضافه کرد: چنین شرایطی هماهنگی بیشتری را با ورود مجموعه های ثالث از جمله استانداری مرکزی و یا دستگاه قضایی می طلبد.اگر این هماهنگی ها و همکاری ها وجود داشته باشد، بسیاری از مشکلات و معضلات حل و فصل خواهد شد.

About Author

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *